Do góry

Dania główne Przepis na:

Pchali ze szpinaku

Pchali ze szpinaku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13223

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Pchali ze szpinaku"

Składniki

  • 30 dag świeżego szpinaku
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • po 1 łyżeczki suszonej bazylii
  • mielonej kozieradki
  • mielonej papryki chili
  • majeranku
  • mielonej kolendry
  • sól
  • 2-3 łyżki pestek z granatu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie zblanszuj go, wkładając na 40-60 sekund do garnka z wrzącą wodą. Zblanszowany szpinak natychmiast zanurz w misce z lodowatą wodą (możesz dodać kilka kostek lodu), aby zachował swój zielony kolor i jędrność. Osącz na sicie.

  2. Szpinak drobno posiekaj lub zmiel w maszynce do mięsa. Kilka połówek orzechów odłóż do dekoracji, pozostałe bardzo drobno zmiel. Dodaj do nich czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet winny, świeże oraz suszone zioła. Wymieszaj. Na koniec dodaj rozdrobniony szpinak oraz pestki z granatu. Dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą

  3. Z masy uformuj małe kuleczki. Każdą udekoruj połówką orzecha. Schłodź w lodówce.

  4. Rada: Do przygotowania pchali można wykorzystać inne warzywa np. buraki, bakłażany, botwinę, kapustę, pory lub kalafior. Pchali można wykorzystać jako nadzienie do naleśników lub pastę do smarowania chleba.

  5. 30 minut Porcja: 340 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń