Do góry

Śniadania Przepis na:

Pełnoziarniste bułeczki z serem

Pełnoziarniste bułeczki z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 3075

Dodano:

Odsłon: 362

Mięciutkie, puszyste, z dużą ilością sera - bułeczki idealne. Zamiast sera można użyć jabłek z cynamonem, marmolady lub powideł. Dodatkowo przepis jest na tyle dobry, że jest doskonałą bazą do wszelkich słodkich bułek z nadzieniem jak i bułek bez nadzienia w ogóle. Po prostu pycha!

Składniki

  • 1 kg mąki u mnie pól pszennej a pól pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka cukru, 6 jaj
  • Kostka masła, Odrobina oliwy
  • Niepełna szklanka ciepłego mleka, 5 dag świeżych drożdży
  • Masa serowa
  • Dwie kostki sera najlepiej półtłustego, Pół szklanki cukru
  • Jajko , Odrobina aromatu cytrynowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z ciepłego mleka, drożdży i połowy cukru zrobić zaczyn. Kostkę masła rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Do utartych dodać resztę składników i zmiksować mikserem. Ciasto będzie dosyć luźne. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie - przełożyć na stolnicę, mocno podsypać mąką i zagnieść. Powinno być mięciutkie ale zwarte. Dzielimy na 4 części a każdą na następne 4. Formujemy kulki i szklanka wysmarowana od spodu olejem naciskamy na kuleczki aby zrobić wgłębienie. Nadziewamy serem. Pieczemy 20 min w 170-180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

luw78 05 kwietnia 2017 Wyglądają kusząco, koniecznie muszę wypróbować przepis :))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń