Do góry

Przekąski Przepis na:

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Autor: Maczanka

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 67

Dodano: 04.06.2018

Odsłon: 55

W warzywniaku zaciekawiona zielonym pęczkiem, kształtem przypominającym liście konwalii dowiedziałam się, że to czosnek niedźwiedzi: polski super food o niesamowitych właściwościach leczniczych, który  wpływa pozytywnie na naszą odporność, układ sercowo -naczyniowy, pokarmowy, a także pomagają zwalczać wirusy i bakterie. Sezon na czosnek niedźwiedzi jest bardzo krótki, wiec trzeba się spieszyć i wykorzystać jego smak w kuchni. Ja na pierwszy ogień postanowiłam zrobić pyszne zielone pesto, które smakiem jest bardziej czosnkowe, niż to tradycyjne z bazylii. Pesto wykorzystałam jako dodatek do pomidorów, sałatek czy też makaronu. Co jest dodatkowym atutem czosnkowego pesto jest to, że potrzebujemy do niego tylko 3 składniki i możemy przechowywać  je w lodówce przez dłuższy czas.

Składniki

  • Pęczek czosnku niedźwiedziego
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Liście czosnku umyć w zimnej wodzie i wysuszyć
    Do blendera dodać poszarpane liście oraz pokrojone drobno łodyżki
    Zalać oliwą z oliwek
    Dodać sól
    Całość zmiksować aż liście będą drobno posiekane
    Jeśli jest zbyt gęste to dodać więcej oliwy i ponownie zmiksować
    Pesto włożyć do małego słoiczka i zalać górę 2-3 łyżkami oliwy, żeby pesto zachowało piękny zielony kolor
    Przechowywać w lodówce

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń