Do góry

Desery Przepis na:

Piaskowe ciasteczka obtaczane w cukrze pudrze.

Piaskowe ciasteczka obtaczane w cukrze pudrze.

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 739

Dodano:

Odsłon: 2594

Pyszne ciasteczka, mocno piaskowe i słodkie, w końcu ciasteczka muszą być słodkie. Zrobicie je bardzo szybko, a wychodzi ich całkiem sporo. Polecam podać z filiżanką kawy, przynajmniej ja tak lubię. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla dzieci czy nawet na piknik. Bardzo polecam. Zapraszam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do obtoczenia ciastek ( tak kilka łyżek )
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki i sodę oczyszczoną, nadal ucieramy, gdy z ciasta zrobią się grudki przekładamy je na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy, w razie potrzeby gdy ciasto jest zbyt luźne dosypujemy do ciasta mąki tortowej.

  2. Formowanie ciastek: Z ciasta odrywamy kawałki, toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, między ciasteczkami zachowujemy odstępy, ponieważ ciasteczka ,,rozleją się'' i w trakcie pieczenia zrosną się.

  3. Pieczenie i obtaczanie: Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, upieczone od spodu będą zrumienione, ale z wierzchu nadal blade. Gorące ciasteczka zdejmujemy z blaszki i od razu obtaczamy w cukrze pudrze, układamy na talerzu.

  4. 4. Podanie: Gotowe ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wychodzi dwie spore blaszki ciasteczek.
    Między ciasteczkami należy zachować większe odstępy, ponieważ zrosną się.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń