Do góry

Desery Przepis na:

pie z karmelizowanymi jabłkami Gordona Ramsaya...

pie z karmelizowanymi jabłkami Gordona Ramsaya...

Autor:

Przepisów i artykułów: 449 Ocena: 14421

Dodano:

Odsłon: 15120

przepis na ciasto pochodzi z książki "Szef kuchni po godzinach" Gordona Ramsaya; którego bardzo lubię ;) Minimalna ilość składników a jakże pyszne, zwłaszcza ciepłe a z dodatkiem bitej śmietany bądź lodów to już w ogóle poezja. Polecam....

Składniki

  • 125 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej
  • 90 g miałkiego cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • nadzienie : 80 g cukru drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1,5 kg jabłek
  • 60 g masła
  • 1 żółtko rozkłócone z 2 łyżkami wody
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.






  2. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy i kroimy na niewielkie kawałki. Posypujemy cukrem, przyprawami i mieszamy. Na dużej patelni roztapiamy masło i smażymy jabłka na dużym ogniu ok. 6 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.

  3. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy i wykładamy nią tortownicę (22cm) i brzegi tak na wysokość ok 3cm u mnie. Na spód wykładamy ostudzone jabłka, a na nie pozostałe rozwałkowane ciasto. Zlepiamy brzegi. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym żółtkiem z wodą, a na środku robimy rozcięcie w kształcie krzyża, żeby para miała którędy uciekać. Pieczemy ok. 35-40 min. w temp. 180C do zarumienienia wierzchu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna116 29 stycznia 2015 Bardzo lubię to ciasto i tak jak na Twoim zdjęciu z bitą śmietaną :-).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń