Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 147

Dodano:

Odsłon: 17970

Łatwe przygotowanie, świetny smak, mała odmiana dla tradycyjnych mielonych

Składniki

  • pieczarki duże, mniej więcej jednakowej wielkości, 16 sztuk
  • mięso mielone, 0,5kg
  • czerstwa bułka, 1 szt
  • cebula średniej wielkości, 1 szt
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • starty żółty ser, ok 10 dkg
  • Bułka tarta
  • jajka, 3
  • śmietana, 1 łyżka
  • sół pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyć, usunąć nóżki i osuszyć. Następnie posolić wnętrze kapelusza.

  2. Suchą bułkę namoczyć w wodzie.

  3. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.

  4. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa mielonego. Dodać ostudzoną cebulę, odciśniętą bułkę, jedno jajko starty na drobnych oczkach ser i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na końcu dodać do masy bułkę tartą, tak aby masa była gęsta i klejąca.

  5. Przygotowane mięso nakładać łyżeczką do środka pieczarkowych kapeluszy, tak aby powstała mniej więcej kulka. Aby łatwiej masę „dokleić” do pieczarki można łyżkę moczyć co chwilę w wodzie.

  6. W jednym talerzu roztrzepać 2 jajka z łyżką śmietany, na drugi nasypać bułkę tartą. Przygotowane kulki moczyć najpierw w jajku a potem obtaczać w bułce tartej.

  7. Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju ok. 10 minut. Co jakiś czas należy obracać kulki tak aby były całe zarumienione.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gemka 08 listopada 2010 faktycznie byly grzechu warte ze sie tak powtorze;) super przepis

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megs 27 sierpnia 2010 Robie bardzo podobne pieczarki i fakt sa grzechu warte:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 27 sierpnia 2010 oj takie pieczarki warte grzechu kuszą pycha.....

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń