Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń cielęca z sosem grzybowym i dynią

Przepis dnia 2011-09-22
Pieczeń cielęca z sosem grzybowym i dynią

Autor: leopard28

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2062

Dodano: 20.09.2011

Odsłon: 2818

aromatyczne, przepyszne, ładnie wyglądające na talerzu

Składniki

  • suszone borowiki, 250 g
  • schab cielęcy, 500 g
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, 2 łyżki
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • listek laurowy, 1
  • ziele angielskie, 2
  • estragon, 1 łyżeczka
  • czosnek, 2 ząbki
  • dynia obrana, oczyszczona, 250 g
  • mąka, 1 łyżeczka
  • ser mascarpone, 2 łyżki
  • rozmaryn listki, kilkanaście
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby zalać zimną wody i odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do namoczenia.

  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Schab dokładnie obsmażyć, lekko rumieniąc z każdej strony na 1 łyżce oliwy z oliwek. Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą, mięso posolić i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wlać bulion wymieszany z estragonem, zielem angielskim i liściem laurowym. Przykryć i wstawić do piekarnika na 50 minut.

  3. Do naczynia z mięsem włożyć odsączone z wody i pokrojone grzyby, 4 łyżki wody z moczonych grzybów, przepołowione ząbki czosnku, dynię oraz rozmaryn. Dynię i grzyby posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika bez przykrycia, temperaturę podnieść do 190 stopni i piec przez 15 minut, aż dynia będzie miękka.

  4. Wyjąć mięso na półmisek (odczekać kilka minut), naczynie żaroodporne ustawić na ogniu (lub przełożyć do odpowiedniego naczynia) i dodać 1 łyżeczkę mąki rozprowadzonej uprzednio z 2 łyżkami zimnej wody. Wymieszać, zagotować, na koniec dodając ser mascarpone. Mięso pokroić na plastry i obłożyć dynią oraz sosem z grzybów. Gotowe

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aga_1008 21 września 2011 uwielbiam dynie a jeszcze bardziej mieso w kazdej postaci wiec na pewno wyprobuje:)pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń