Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16710

Dodano:

Odsłon: 3371

Połączenie ziemniaków i mięsa mielonego w jednym, a do tego pyszny chrupiący boczek.

Składniki

  • 3 szklanki ugotowanych ziemniaków
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 jaja
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka plasterków surowego boczku do wyłożenia foremki
  • majeranek
  • pieprz i sól
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na tłuszczu podsmażamy lekko cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy mięso mielone, lekko podsmażamy. Do smażącego się mięsa dodajemy utłuczone ziemniaki. Wszystko razem lekko podsmażamy, a następnie miksujemy blenderem lub przepuszczamy przez maszynkę. Do ziemniaczano-mięsnej masy dodajemy jajka, musztardę, majeranek, natkę pietruszki, pieprz i sól.

  2. Całość dokładnie wyrabiamy. Niedużą foremkę wykładamy plasterkami boczku, (u mnie silikonowa bez smarowania, ale jeżeli macie inną foremkę musicie przed wyłożeniem boczku posmarować ją tłuszczem). Na boczek kładziemy uformowany klops. Foremkę wstawiamy do nagrzanego do temp. 200'C piekrnika na 60 minut. Pieczeń po upieczeniu powina nabrać złoto-brązowego koloru, podajemy na gorąco lub na zimno z sezonową surówką. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń