Do góry

Desery Przepis na:

Pieczona dynia faszerowana mięsem mielonym

Pieczona dynia faszerowana mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Pieczona dynia faszerowana mięsem mielonym"

Składniki

  • 2 dynie masłowe
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 10 dag boczku
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 dag mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cynamonu
  • garść posiekanej pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynie dokładnie umyj w zimnej wodzie. Przekrój wzdłuż i usuń łyżką nasiona. Oczyszczone ułóż cięciem do dołu w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i podlej niewielką ilością wody. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez ok. 30 minut.

  2. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę, seler i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż. Na drugiej patelni podgrzej oliwę i wrzuć mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem i cynamonem.

  3. Duś przez ok. 10 minut. Pod koniec dodaj pietruszkę i wymieszaj z boczkiem i warzywami. Dynię wyjmij z brytfanny i osusz. Wylej wodę i włóż je z powrotem (stroną cięcia w górę) do brytfanny. Masą mięsną napełnij dynię. Zapiekaj w temperaturze 180 °C przez kolejne 30 minut.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń