Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczona kacza szyja, nadziewana pikantnym farszem kaszanym.

Pieczona  kacza szyja, nadziewana pikantnym farszem kaszanym.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 630 Ocena: 5117

Dodano: 19.11.2017

Odsłon: 374

Pieczone, nadziewane szyje kacze lub z innego drobiu, są pyszne. Można je nadziewać różnymi farszami, takimi które lubimy. Ja zrobiłam z farszem z kasz, gryczanej i jęczmiennej z dodatkiem sosu z ostrych papryczek, który bardzo lubimy. Warto zrobić bo jest po prostu PYCHA :)

Składniki

  • skóra z szyi kaczej
  • farsz kaszany
  • Składniki farszu na 6 szyj:
  • wywar z gotowania mięsa 2 szklanki
  • kasza gryczana 1 szklanka
  • kasza jęczmienna 1 szklanka
  • natka pietruszki
  • Koperek
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz czarny
  • ostry sos z papryczek czereśniowych
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Ja wykorzystałam wywar z gotowania mięs do pasztetu. Odmierzamy 4 szklanki wywaru i doprowadzamy go do zagotowania się. W między czasie wsypujemy do miseczki 1 szklankę kaszy gryczanej i 1 szklankę kaszy jęczmiennej. Kasze płuczemy w zimnej bieżącej wodzie, odcedzamy z wody i dodajemy do gotującego się wywaru, dodajemy również sos z ostrych papryczek. Gotujemy ciągle mieszając do momentu kiedy kasze zaczną pęcznieć a wywar będzie robić się gęstszy. W takim momencie kończymy parzenie kasz, kasze pod przykryciem same dojdą w czasie 30 minut. Po 30 minutach dodajemy do kasz pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy kasze i studzimy. Tą ilością farszu można nadziać 6 kaczych szyj.

  2. Wykonanie nadziewanych szyj:

    Szyje czyścimy, płuczemy w bieżącej zimnej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami.

  3. Cieńszy (węższy) koniec skóry szyi mocno związujemy przędzą wędliniarską. Nadziewamy szyję farszem, zszywamy nicią drugi koniec szyi.

  4. Lekko nacinamy ostrą żyletką, tak żeby nie przeciąć skóry. Smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu do zarumienienia się z każdej strony.

  5. Musimy kilkakrotnie szyje przewracać.

  6. Podsmażone szyje wkładamy do formy do pieczenia, wlewamy wytopiony tłuszcz i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W połowie czasu pieczenia przewracamy szyje na drugą stronę (o 180 stopni).

  7. Upieczone szyje podajemy z kiszonym ogórkiem lub marynowanymi, ostrymi, papryczkami czereśniowymi.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 19 listopada u Ciebie nie zmarnuje się nic:) a ja te gotowane szyjki daję mojemu owczarkowi :(( Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń