Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona łopatka wieprzowa

Pieczona łopatka wieprzowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6685

Dodano:

Odsłon: 52

Sprawdzony przepis na "Pieczona łopatka wieprzowa"

Składniki

  • 3 kg łopatki wieprzowej ze skórą i kością
  • pieprz
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 1 mały por
  • 10 dag pieczarek
  • 4 gałązki tymianku
  • sól
  • 1-2 listki laurowe
  • 3/4 litra bulionu (z kostki)
  • 2 dag mąki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, osuszyć, skórę lekko ponacinać w kratkę. Łopatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Posmarować musztardą. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do macerowania na noc do lodówki.

  2. Następnego dnia cebule obrać, pokroić w cząstki. Marchewki obrać, pokroić na kawałeczki. Pora oczyścić, pokroić na kawałeczki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem. Tymianek opłukać, osuszyć. Zamarynowaną łopatkę posypać solą. Ułożyć w brytfance. Obłożyć warzywami, pieczarkami, tymiankiem oraz listkami laurowymi. Warzywa poprószyć solą i pieprzem. Całość podlać 1/8 litra bulionu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 4 godziny.

  3. Pozostały bulion zagotować. Wlać do brytfanki po około 45 minutach pieczenia łopatki. W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu podlewać sosem z dna brytfanki. Około 30 minut przed końcem zwiększyć temperaturę do 200°C, żeby skórka ładnie się zarumieniła. Gotową pieczeń wyjąć z piekarnika, trzymać w cieple, aby nie wystygła.

  4. Sos z dna brytfanki przecedzić przez sitko. Zagotować. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do gotującego się sosu i gotować dalej, aż zgęstnieje. Pieczeń pokroić na porcje. Serwować z pieczonymi warzywami i przygotowanym sosem.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń