Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rozpływa się w ustach ;)
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 50
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 158
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 50
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 158
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Składniki
Łopatkę myjemy, kroimy na plastry, wkładamy do miski, przyprawiamy, mieszamy z 2 łyżkami oleju i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Następnie mięso podsmażamy, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy około 1/3 szklanki wody i pieczemy około godziny ( co ok. 20 minut przewracamy kawałki łopatki).
Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgniatamy tak by nie miały grudek ( można zmielić w maszynce). Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, jajka i zagniatamy ciasto, gdy jest ono zbyt klejące to podsypujemy jeszcze mąką. Z powstałego ciasta formujemy wałeczki o grubości ok 2cm i kroimy na ok 3 cm kopytka. Uformowane kopytka oprószamy mąką by się nie pokleiły. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, zagotowujemy, następnie solimy i dodajemy masło. Kopytka wrzucamy do gotującej wody, gdy wypłyną na powierzchnię, są już gotowe.
Wytopiony tłuszcz z łopatki przelewamy do rondelka, dodajemy pół szklanki wody, zagotowujemy. Do miseczki wsypujemy 1,5 łyżki mąki, dodajemy pół szklanki wody, mieszamy. Następnie zagęszczamy mąką sos.