Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczona szynka"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 93
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 93
Składniki
Zapeklowaną szynkę mocz w zimnej wodzie całą noc (uwaga: szynki gotowanej moczyć nie trzeba!). Następnego dnia mięso wyjmij i osusz. Jeśli nie jest w zwartym kawałku, nadaj jej owalny kształt, obwiązując bawełnianą nicią.
Skórę szynki ponacinaj na krzyż. Posmaruj ją miodem, a następnie oprósz pieprzem. Brytfannę wyłóż dużym arkuszem folii aluminiowej. Posmaruj tłuszczem, ułóż mięso. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Kiedy szynka się zarumieni (po ok. 20 min), dolej wino. Brzegi folii połącz tak, aby mięso było bardzo szczelnie owinięte.
Zmniejsz temperaturę do 170 st. Piecz szynkę jeszcze godzinę. Mrożonkę ugotuj w osolonej wodzie. Podaj do szynki. Polej sosem z pieczenia.
Czas ok. 90 min; porcja – 230 kcal cena 1,80 zł.
W chrupiącej panierce
Przygotuj 3 łyżki musztardy, 1 łyżkę suszonego majeranku i 1 łyżkę oregano. Wrzuć do miseczki, wymieszaj. Posiekaj drobno pół pęczka listków natki, dodaj do miski z musztardą i suszonymi ziołami. Przygotowaną panierkę wymieszaj. Pędzelkiem nanieś na szynkę przed pieczeniem.Źródło: Świat kobiety