Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej z dodatkiem kaszy gryczanej

Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej z dodatkiem kaszy gryczanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 11087

Dodano:

Odsłon: 841

Najlepsze jakie jadłam do tej pory, ;-)))

Składniki

  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 50 dag mięsa mielonego wołowego
  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 30 dag ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • pieprz i sól
  • Ponadto:
  • masło do wysmarowania formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Liście kapusty parzymy we wrzącej wodzie przez kilka minut i odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Ryż i kaszę gryczana gotujemy na sypko w osobnych garnkach. Mięso mielone podsmażamy na tłuszczu.

  3. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i w dalszym ciągu smażymy do miękkości cebuli.

  4. Usmażone mięso z cebulą przekładamy do miski i dodajemy ugotowany na sypko ryż i kaszę gryczaną.

  5. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

  6. Na sparzone liście kapusty nakładamy mieszankę mięsa mielonego z kaszą i ryżem, a następnie zwijamy tak jak na zdjęciach poniżej.

  7. Zwijanie gołąbków.

  8. Zwinięte gołąbki układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.

  9. Wypełnione po brzegi naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na około 2 godziny.

  10. Upieczone gołabki przekładamy na talerz i odrazu podajemy. Gołąbki możemy polać sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 12 maja Gołąbki uwielbiam :)
Chociaż za gryczaną za bardzo nie przepadam, ale wymieszaną z ryżem pewnie bym zjadła :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 12 maja Pieczonych gołąbków jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 12 maja Ale bajka, swietny pomysl z wymiszaniem ryzu z kasza! Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 maja Z gryczaną biorę wszystko :D
A gołąbki? Kto ich nie lubi :)
Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń