Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczone pierożki drożdżowe"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Margarynę siekam nożem razem z mąką i cukrami. Drożdże rozkruszam i mieszam ze śmietaną, łączę z mąką, zagniatam ciasto.
Rozwałkowuję je i szklanką wycinam krążki. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję cukier i cynamon. Odciskam ręką nadmiar soku i nakładam na krążki ciasta. Zlepiam jego brzegi, robiąc pierożki.
Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję rozmąconym jajkiem.Piekę w temp. 180o przez 20 min. Upieczone posypuję cukrem pudrem.
15 min • Porcja 180 kcal • Koszt porcji 1,30 zł • Przepis na 4-6 porcje.Źródło: Kobieta i życie