Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone placuszki ziemniaczane

Pieczone placuszki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 307

Dodano:

Odsłon: 6813

Beztłuszczowa wersja znanego dania :)

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak marchewkę na surówkę). Przełożyć do miski wyłożonej czystą ściereczką, dokładnie odcisnąć. Płyn wylać.

  2. Cebulę drobno pokroić (lub zetrzeć na tarce). Dodać do ziemniaków razem z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Bardzo dokładnie wymieszać. Masa powinna łatwo się formować w rękach, ale konsystencja gliny jest mocno niewskazana.

  3. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Na nim ułożyć placuszki (ja sobie pomogłam okrągłą foremką o średnicy ok. 8 cm) - na jeden wypada czubata łyżka masy ziemniaczanej

  4. Piec w średnio nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienia brzegów (w moim gazowym piekarniku bez termoobiegu każda partia piekła się ok. pół godziny). Z podanych proporcji wyszło mi 18 placuszków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 01 czerwca 2010 w sumie jak są smaczne i skonsumuje się z ulubionym sosem to ich barwa jest najmniej ważna. pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Floetka 31 maja 2010 Nie ma termoobiegu, nad czym boleję. Myślę że przy włączonym by były bardziej rumiane.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń