Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczone udka w winnym sosie"
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 279
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1153
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 664
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 279
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1153
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 664
Składniki
porcje, czas ok. 100 min; porcja – 520 kcal, cena 4,90 zł
Udka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Mięso natrzyj olejem i oprósz solą. Obłóż obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Posyp oderwanymi z gałązek listkami bazylii.
Udka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Polej 100 ml białego wina. Piecz 60 min w 180 st. Mąkę wsyp do miseczki, dodaj miękkie masło. Utrzyj na gładką masę.
Pozostałe białe wino wlej do rondelka, podgrzej. Dodaj kremówkę i masło z mąką, doprowadź do wrzenia. Udka wyjmij z piekarnika. Powstały podczas pieczenia sos wlej do rondelka z winem. Wsyp starty parmezan. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu 20 minut.
Winogrona opłucz, przekrój na połówki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Obsmaż połówki winogron. Wlej porto. Podgrzewaj, aż alkohol odparuje. Upieczone udka polej sosem. Podawaj z winogronami.Źródło: Świat kobiety