Do góry

Dodatki Przepis na:

Pieczone ziemniaczki, jak z ogniska

Pieczone ziemniaczki, jak z ogniska

Autor:

Przepisów i artykułów: 291 Ocena: 2707

Dodano:

Odsłon: 3974

Uwielbiam ziemniaczki pieczone w ognisku. Niestety nie zawsze jest czas i miejsce, żeby je przygotować. Znalazłam przepis, dzięki któremu Wasze ziemniaki będą bardzo podobne do tych przygotowywanych w ognisku. Kluczem do ich smaku jest papryka wędzona. To właśnie ona nadaje im charakterystyczny dymny smak. ;)

Składniki

  • kilka małych ziemniaków (najlepiej tej podobnej wielkości)
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • Sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C z termoobiegiem.

  2. Mąkę mieszamy z papryką i solą. Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, ale ich nie obieramy. Każdy z nich (mokry) obtaczamy dokładnie w mące z przyprawami, nakłuwamy wykałaczką w 2-3 miejscach i układamy na blaszce. Pieczemy do miękkości, mi zajęło to około 60 minut.

  3. Podajemy gorące, najlepiej z dodatkiem masła smakowego, jako dodatek do dań głównych.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń