Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony bakłażan z warzywami, kurczakiem i mozzarellą

Pieczony bakłażan z warzywami, kurczakiem i mozzarellą

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 894 Ocena: 21894

Dodano: 26.05.2018

Odsłon: 4032

Dzisiaj zapraszam na pieczony bakłażan, faszerowany warzywami, kurczakiem i serem mozzarella. Całość jest niezwykle pożywna, smaczna i aromatyczna. Warto sięgać w swojej diecie po bakłażany, gdyż są niskokaloryczne, zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy oraz dostarczają cenne składniki mineralne tj. potas, fosfor, wapń i żelazo, a także witaminy A, C i te z grupy B. Smacznie polecam! :)

Składniki

  • 4 niewielkie bakłażany
  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 g sera mozzarella
  • 2 cebule szalotki
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • oliwa z oliwek
  • świeży rozmaryn
  • sól i pieprz
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte bakłażany przekrajamy na pół i wydrążamy środki. Wnętrza każdej części posypujemy solą i odstawiamy na około 15 minut, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Po tym czasie obmywamy bakłażany z soli.

  2. Pokrojone drobno szalotki szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną na kawałki i oprószoną solą oraz pieprzem pierś z kurczaka i delikatnie ją przesmażamy. Wydrążony miąższ z bakłażana kroimy na mniejsze kawałki, a pomidory pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do kurczaka i dusimy wszystko do momentu aż farsz zmięknie. W międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę śmietany, oregano, ostrą paprykę, sól, pieprz i ewentualnie dosładzamy.

  3. Do tak przygotowanego farszu wbijamy jajko, dodajemy kilka łyżek startej mozzarelli oraz świeży rozmaryn. Do oprószonych oregano bakłażanów nakładamy farsz, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 40 - 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy ich wierzch dodatkową porcją sera i układamy kilka przedzielonych na pół pomidorów koktajlowych.

  4. Jako dodatek świetnie sprawdzi się sos czosnkowy. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 27 maja Bardzo apetyczne połączenie składników. Potrawa wygląda efektownie i zdecydowanie zachęca do wypróbowania przepisu. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń