Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczony boczek"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
„Końcówkę” wędliny możesz pokroić i dodać do duszonej kapusty
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Boczek oczyść, natnij skórkę w kratkę. Natrzyj solą, pieprzem. W przecięcia włóż goździki i listki laurowe. Boczek włóż do brytfanny, dodaj pokrojony w plastry czosnek i podlej wodą. Piecz odkryty 20 min.
Następnie przykryj i piecz ok. 30 min, podlewając wodą. Na koniec odkryj na 15 min, by się zezłocił. 10 min przed końcem dodaj obgotowaną w osolonej wodzie fasolkę, pomidory i dymkę, dopraw solą i pieprzem.
Z PodkarpaciaŹródło: Świat kobiety