Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczony boczek

Pieczony boczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 62

Dodano:

Odsłon: 405

Przepyszny boczek, w lekkiej czosnkowo-majerankowej marynacie. Idealnie pasuje do kromki chleba. Polecam.

Składniki

  • około 1,5 kg surowego boczku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżka majeranku,
  • około 1 szklanki wody,
  • 1 płaska łyżka pieprzu czarnego w ziarnach,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zgrabny kawałek boczku solimy i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz majerankiem.

    Tak zamarynowany boczek odstawiamy na noc.
    Boczek wykładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę, dodajemy pozostałe przyprawy.
    Pieczemy pod przykryciem około godziny, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 30 minut aż się ładnie zarumieni.
    Boczek podajemy na gorąco lub na zimno.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń