Do góry

Desery Przepis na:

Pieguski

Pieguski

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1040

Dodano:

Odsłon: 2315

Nie znam osoby, która nie lubi słynnych piegusków. Kruche, z rozpływającą się w ustach czekoladą. Hmmm… pycha. Jednak te domowe smakują o niebo lepiej. Wykonanie ich nie zajmuje wiele czasu wystarczy zmiksować ze sobą wszystkie składniki i już po chwili można cieszyć się smakiem domowych słodkości.

Składniki

  • 2 jajka
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g czekolady deserowej
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy jajka i jeszcze chwilę miksujemy aż do połączenia składników.

    Kiedy masa jest gładka dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

    Czekoladę siekamy na grubsze kawałki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.

  2. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładamy niewielkie porcje ciasta w ok 5 cm odstępach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º i pieczemy ok 15 minut. Ciasteczka tuz po upieczeniu są dość miękkie dlatego przed zdjęciem.ich z blaszki musimy poczekać aż nieco przestygną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń