Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki z makiem (miękkie)

Pierniczki z makiem (miękkie)

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 853 Ocena: 20130

Dodano: 08.12.2015

Odsłon: 3397

Propozycja na szybkie, bardzo proste w przygotowaniu i mięciutkie pierniczki, które możemy przygotować w ostatniej chwili, tuż przed Świętami. Smak pierniczków podkreśla mak, wyrazista nuta korzenna oraz kakaowa. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g cukru pudru
  • 10 g przyprawy do piernika
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • DODATKI:
  • białko (do posmarowania)
  • mak (do obsypania)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy, a następnie dodajemy do niego miód, drożdże instant, 2 jajka i przyprawę do piernika - dokładnie mieszamy.

    Do miski dodajemy obie mąki, sodę oczyszczoną, kakao, cukier puder oraz szczyptę soli i mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki, które następnie łączymy z mokrą masą i wyrabiamy ciasto.

    Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 7 mm, podsypując je delikatnie mąką, a następnie wycinamy kształty za pomocą foremki.

  2. Wycięte kształty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów, gdyż pierniczki urosną.

  3. Każdy pierniczek smarujemy roztrzepanym białkiem ze szczyptą cukru pudru, a następnie obsypujemy je ziarenkami maku.

  4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut.

    Gotowe pierniczki przechowujemy w metalowej puszce.

  5. * Jeśli do puszki włożymy kawałek świeżego jabłka, pierniczki będą jeszcze delikatniejsze.

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń