Do góry

Desery Przepis na:

Piernik najszybszy na świecie

Przepis dnia 2016-12-17
Piernik najszybszy na świecie

Autor: Ewaaa

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 6396

Dodano: 05.12.2016

Odsłon: 24930

Taki jest właśnie, błyskawiczny. Poza tym to rasowy świąteczny piernik, który podczas pieczenia pachnie bosko w całym domu, nic, tylko działać :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajo (M)
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 0,5 szklanki cukru (można użyć brązowego)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 1,5 garści bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina)
  • polewa czekoladowa
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz bakalii, zmiksować na najszybszych obrotach, do połączenia składników.

    Potem wrzucić bakalie, wymieszać łyżką.

    Prostokątną foremkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Po ostudzeniu polać polewą czekoladową, smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń