Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi chłopskie - z ziemniakami i kiełbasą do barszczu

Pierogi chłopskie - z ziemniakami i kiełbasą do barszczu

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 387

Dodano: 19.08.2017

Odsłon: 1044

Pierogi chłopskie z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjne, rdzenne danie pochodzące z kuchni podkarpackiej. Przepis na te domowe pierogi znają gospodynie z różnych regionów Podkarpacia, chyba jednak największą popularnością cieszą się w okolicach Rzeszowa. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków, najlepszej wędzonej kiełbasy, boczku oraz podsmażonej cebulki. Pierożki te świetnie smakują podane do barszczu białego z jajkiem. Polecam i pozdrawiam pięknie K.K :)

Składniki

  • na farsz :
  • 1 kg ugotowanych wystudzonych ziemniaków
  • 300g dobrej, wędzonej kiełbasy
  • 50g surowego, wędzonego boczku
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
  • sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku
  • ciasto na pierogi:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli
  • Z podanych składników (na ciasto) zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto - odstawiamy przykryte czystą ściereczką (niech odpoczy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek, dodajemy cebulę - smażymy na złoty kolor.

  2. Ziemniaki mielimy wraz kiełbasą (dobrze jest zdjąć z niej osłonkę), dodajemy podsmażoną cebulę i boczek, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy. 

  3. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy  krążki (najlepiej szklanką o niewielkiej średnicy, gdyż takie 'na raz' są najlepsze), na każdy nakładamy porcje farszu, dokładnie zalepiamy, na koniec łączymy końce pierożków, tak aby powstały niewielkie okrągłe pierożki.

  4. Gotowe pierożki wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny masła, gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
    Pierogi podajemy do barszczu białego z jajkiem,obficie  posypane posiekaną zieleniną lub jako samodzielne danie.

    Smacznego :) 

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 sierpnia Może nie idealnie w 100 %, ale dziś podobne były na obiad :) Podkarpacie w końcu zobowiązuje ;) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń