Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi grzybowe z kwaszoną kapustą"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Czas przygotowania: 120 minut (bez moczenia grzybów). 1 sztuka: 90 kcal. Cena sztuki: 0,50 zł
Grzyby zalej 2–3 szklankami wody, mocz przez noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedź, posiekaj. Wywar zachowaj.
Kapustę opłucz na sitku, odciśnij, posiekaj. Wlej wywar z grzybów. Dodaj listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie i ziarenka pieprzu oraz sól do smaku. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut, aż kapusta będzie miękka.
Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie. Wbij do niego jajko, dolej ok. 1/2 szklanki letniej wody, dodaj sporą szczyptę soli. Wyrób elastyczne, gładkie ciasto.
Dwie cebule do farszu obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj do kapusty, dołóż grzyby. Przypraw na pikantnie i gotuj dalej, aż odparuje cały płyn. Przestudź.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Szklanką powycinaj kółka. Nakładaj na nie po porcji farszu. Kółka składaj na pół i mocno zlepiaj, formując dekoracyjny brzeg.
Porcjami wrzucaj je na posolony wrzątek. Gotuj ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pozostałe cebule obierz, potnij w plasterki, podsmaż na maśle. Polej pierogi. Udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu.Źródło: Tina