Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 20

Dodano:

Odsłon: 3775

:)

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dobrze odciśnięty twaróg przepuść przez maszynkę. Oddziel żółtka od białek, białka ubij na pianę - kluski będą bardziej puszyste. Masło roztop w garnku. Twaróg, żółtka i masło zagnieć z mąką, posól, a na koniec dodaj pianę z białek. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodaj jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo, bo kluski zrobią się twarde. Ułóż ciasto na stolnicy i uformuj z niego wałki o średnicy 2 cm. Spłaszcz je dłonią i pokrój na skos, tak jak się kroi kopytka. Wrzucaj partiami do lekko osobnego wrzątku. Gotuj około 2 min. Gotowe posyp cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń