Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalne składniki a danie wyszło pierwsza klasa.
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 179
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 100
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1800
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 58
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 179
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 100
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1800
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 58
Składniki
Szpinak oczyścić z ogonków, umyć i wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku. Porządnie odcedzić, wystudzić i drobno pokroić. Podsmażyć na maśle do odparowania płynu. Cebule posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy zmiażdżony czosnek, pokrojony szpinak i cebulę. Wymieszać. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Przyprawiamy gałką muszkatołową, świezo mielonym pieprzem i solą.
Ciasto kroimy na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na każdy kwadrat nakładamy łyżką farsz i dokładnie zlepiamy brzegi w trójkąt. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy odrobiną maku. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C, aż się zrumienią.