Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi pielmieni.

Pierogi pielmieni.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1345 Ocena: 16448

Dodano:

Odsłon: 3516

Pierogi z farszem surowego, mielonego mięsa wieprzowego. Polecam :)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Mięso myjemy, osuszamy i mielimy przez sitko 3-4 mm razem z cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem granulowanym. Wbijamy jajko i wyrabiamy około 10 minut farsz. Po wyrobieniu farszu, przykrywamy pojemnik z farszem folią i wstawiamy go do lodówki na godzinę żeby przegryzł się przyprawami. Po godzinie farsz jest gotowy do nadziewania go w pierogi.

  2. Wykonanie ciasta:

    Z podanych składników na ciasto, zagniatamy ciasto dodając stopniowo ciepłą wodę. Ciasto powinno być elastyczne.

  3. Wałkujemy cienkie placki i nakładamy małe porcje nadzienia. Przykrywamy kulki z nadzienia zagiętym,nałożonym paskiem ciasta i maszynką do pierogów odciskamy kształtne pierogi.

  4. Zrobione pierogi układamy na wysypanej mąką desce. Pierogi wkładamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy 8 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podajemy z okrasą lub ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 06 października 2017 Ech!Prawdziwe to! Prawdziwe tamto! Prawdziwe owamto! Tak jak polskie dania, zależne od regionu, robi się inaczej. Mnie ten przepis pasuje. @alutka50 pokaż swoje popisowe dania, bo na razie na "sucharach" książkowych jedziesz! Nic nie masz popartego w "Moich przepisach"...więc jakaś nieprzekonywująca jest twoja osoba...

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alutka50 06 października 2017 No i bez majeranku a czosnek świeży a nie granulat

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alutka50 06 października 2017 Prawdziwe pielmieni robi sie z miesa mieszanego baranina wieprzowina i wołowina w równych proporcjach

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń