Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie z szynką wędzoną

Pierogi ruskie z szynką wędzoną

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 100

Tradycyjne pierogi ruskie już Ci się znudziły? Jeden składnik może całkowicie zmienić smak potrawy.

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody (może nie być potrzebne cała)
  • 3 łyżki margaryny
  • 60 dag ziemniaków
  • 35 dag tłustego twarogu (kwaśnego)
  • 2 cebule
  • 10 dag szynki wędzonej
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Bazylia
  • Zioła prowansalskie
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, rozpuszczoną margarynę i stopniowo wodę cały czas ugniatając ciasto. Ugniatamy ciasto aż uzyska jednolitą konsystencję i przestanie się lepić do ręki.

  2. Przygotowujemy farsz. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. szynkę wędzoną kroimy w drobną kostkę. Mieszamy ugotowane ziemniaki, twaróg i podsmażoną cebule. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i zioła prowansalskie oraz doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Całość jeszcze raz mieszamy.

  3. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (tak żeby się nie rozrywało) i wycinamy kółka szklanką lub foremką do pierogów. Następnie łyżeczką wykładam farsz na środek wyciętego w kółko ciasta. Zlepiamy brzegi i tak do wykończenia ciasta.

  4. Po przygotowaniu pierogów wrzucamy do garnka z gotującą się i osolą wodą. Gotujemy jeszcze przez 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch.

  5. Można już przejść do konsumpcji lub obsmażyć jeszcze pierogi na patelni. Podawać ze skwarkami.

    Życzę miłego gotowania i Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń