Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 15

Wypróbowany przepis na "Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną"

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • szkl. wrzątku
  • jajko
  • szczypta soli. 25 dag półtłustego białego sera
  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 4 łyżki śmietany 18 proc
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 80 min • Porcja 260 kcal • Koszt porcji 1 zł • Przepis na 5 porcji

  2. Martyna Kuźma z Węgrowa

  3. Mąkę z solą wysypuję na stolnicę, w środek wlewam wrzątek, szybko zagniatam i siekam nożem, aż powstaną kluski. Dodaję jajko, zagniatam ciasto dłońmi, by było gładkie. Zostawiam na kilka minut pod przykryciem.

  4. Ser rozdrabniam widelcem, dodaję śmietanę i przyprawy. Kaszę gryczaną gotuję, odcedzam, mieszam z serem.

  5. Odrywam po kawałku ciasta, rozwałkowuję go na cienki placek. Wykrawam kółka, nakładam po łyżce farszu. Zlepiam pierogi, gotuję w osolonej wodzie minutę od wypłynięcia.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń