Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z burakami i twarogiem

Przepis dnia 2018-11-23
Pierogi z burakami i twarogiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 563 Ocena: 10055

Dodano:

Odsłon: 380

Pyszne zdrowe pierogi z chudym twarogiem i burakami. Buraki wzmocnią nam układ krwionośny, zapobiegają anemii i wspomagają leczenie białaczki.

Składniki

  • Ciasto : mąka 250 g
  • gorąca woda ok. 2/3 szklanki
  • sól szczypta
  • olej 3 łyżki
  • Nadzienie : ugotowane ( upieczone ) buraki 250 g
  • chudy twaróg 80 g
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • sól, gałka muszkatołowa
  • olej kokosowy ( lub rzepakowy ) 1/2 łyżki
  • ocet balsamiczny do smaku 1-2 łyżki
  • natka pietruszki
5-6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Nadzienie.

    Ser dokładnie rozgniatamy widelcem.
    Buraki obieramy i ścieramy na jarzynowej tarce.
    Krótko przesmażamy na oleju,doprawiamy solą, pieprzem, gałką, szczyptą cukru i na koniec octem balsamicznym.
    Przestudzone buraki mieszamy z serem i posiekaną natką pietruszki.

  2. Ciasto.

    Do miski przesiewamy mąkę dodajemy sól, olej, wlewamy gorącą wodę stopniowo i mieszamy widelcem. Jak ciasto lekko przestygnie wyrabiamy rękoma. Wyrobione ciasto przekładamy do torebki foliowej.
    Odrywamy porcje ciasta i cienko rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką.
    Z ciasta wykrawamy kółka i układam farsz. Pierogi sklejam za pomocą foremki. W garnku zagotowujemy wodę, możemy dodać łyżkę oliwy i do wrzącej wkładamy pierogi.

  3. Gotujemy mniej więcej trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Podajemy posypane pokruszonym białym serem i natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń