Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z grzybami i kapustą

Przepis dnia 2013-12-21
Pierogi z grzybami i kapustą

Autor: kapel

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 17

Dodano: 04.01.2012

Odsłon: 10031

Smaczne, wigilijne danie

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj farsz: namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około godzinę. Następnie odsącz je, zachowując wodę i drobno posiekaj.

  2. Przełóż kapustę do garnka, dodaj wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby, łyżkę oleju i przyprawy. Gotuj wszystko powoli przez 1 godzinę kapusta stanie się miękka.

  3. Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni, na oleju. Dodaj ją do gotowej kapusty odrobiną z pieprzem .

  4. Ostudź kapustę i posiekaj ją, wraz z grzybami, tak, aby farsz nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny możesz dodać trochę bułki tartej.

  5. Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski i dodawaj ją powoli zarabiając ciasto olej i wodę. Gdy powstanie spoista masa wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne

  6. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Za pomocą szklanki lub innej formy wykrój okrągłe placuszki.

  7. Nałóż na nie farsz, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 mm), po czym zwilż je wodą i sklej ze sobą, dociskając widelcem. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez kilka minut i serwuj gorące, z podsmażoną cebulą. Rada: Jeśli chcesz przygotować uszka, sklej dodatkowo ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga.

  8. Do dekoracji użyłem pomidora, oliwek zrobiłem biedronkę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

susi 04 marca 2012 NAPISZE KRÓTKO!!!:SUPER,ŻE KAPUSTKA I GRZYBKI RAZEM SIE GOTUJĄ W SWOIM "SOSIKU".TO JEST TO!!!

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 06 stycznia 2012 100g suszonych grzybów na 500 g kapusty, to po prostu rozpusta - pierogi musiały być wyśmienite.Tak dużo grzybów nigdy nie dawałam ze wzgledu na oszczędność tak drogiego składnika,ale wyobrażam sobie ten smak.Po prostu - niebo w gębie

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń