Dania główne Przepis na:
Pierogi z grzybami i kapustą

Składniki
- suszone grzyby, 100 g
- kapusta kiszona, 500 g
- ziele angielskie, 3 szt
- średniej wielkości cebula, 1 szt
- olej, 1 łyżka
- ciepła woda, 100 miliiltrów
- pieprz mielony
- liśc laurowy, 2 szt
- Olej słonecznikowy, 2 łyżki
- pomidor, 1 szt
- pieprsz czarny ziarnisty, 7 ziaren
- oliwki czarne, 7 szt
- pietruszka, gałązka
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Przygotuj farsz: namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około godzinę. Następnie odsącz je, zachowując wodę i drobno posiekaj.
-
Przełóż kapustę do garnka, dodaj wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby, łyżkę oleju i przyprawy. Gotuj wszystko powoli przez 1 godzinę kapusta stanie się miękka.
-
Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni, na oleju. Dodaj ją do gotowej kapusty odrobiną z pieprzem .
-
Ostudź kapustę i posiekaj ją, wraz z grzybami, tak, aby farsz nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny możesz dodać trochę bułki tartej.
-
Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski i dodawaj ją powoli zarabiając ciasto olej i wodę. Gdy powstanie spoista masa wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne
-
Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Za pomocą szklanki lub innej formy wykrój okrągłe placuszki.
-
Nałóż na nie farsz, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 mm), po czym zwilż je wodą i sklej ze sobą, dociskając widelcem. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez kilka minut i serwuj gorące, z podsmażoną cebulą. Rada: Jeśli chcesz przygotować uszka, sklej dodatkowo ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga.
-
Do dekoracji użyłem pomidora, oliwek zrobiłem biedronkę
Komentarze do przepisu (4)

susi 04 marca 2012Zgłoś do usunięcia
NAPISZE KRÓTKO!!!:SUPER,ŻE KAPUSTKA I GRZYBKI RAZEM SIE GOTUJĄ W SWOIM "SOSIKU".TO JEST TO!!!18 Kto głosował? | Odpowiedz

goramarcina1 06 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
100g suszonych grzybów na 500 g kapusty, to po prostu rozpusta - pierogi musiały być wyśmienite.Tak dużo grzybów nigdy nie dawałam ze wzgledu na oszczędność tak drogiego składnika,ale wyobrażam sobie ten smak.Po prostu - niebo w gębie17 Kto głosował? | Odpowiedz

natasza 05 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
najładniejsza jest biedroneczka3 Kto głosował? | Odpowiedz

EWAM 05 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Biedroneczka super.17 Kto głosował? | Odpowiedz