Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na jagody w pełni, a oto mój przepis na pierogi :)
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 75
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 138
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 131
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 103
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1076
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 75
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 138
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 131
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 103
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1076
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 2 szczypty soli, mieszamy. Dolewamy olej i gorącą wodę (ja dodaję gorącą wodę z kranu, powinna być jak najbardziej gorąca, żeby zaparzyła mąkę ). Następnie zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie miało konsystencję plasteliny, kroimy je na 5 części, każdą z nich wkładamy z powrotem do miski (pomiędzy nimi zostawiamy odstęp, żeby się ze sobą nie skleiły). Miskę przykrywamy papierowym ręcznikiem. Zostawiamy na czas robienia farszu, żeby odpoczęło.
Jagody myjemy i odcedzamy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko starannie mieszamy.
Na stolnicy lekko podsypanej mąką wałkujemy po kawałku ciasta (powinno być jak najcieńsze, ok 2 mm). Za pomocą dużego kieliszka wycinamy kółeczka. Na każde kółeczko nakładamy po małej, płaskiej łyżeczce jagód, sklejamy za pomocą palców (dwukrotnie) a następnie przy pomocy widelca robimy wzorek (dzięki czemu ciasto jeszcze lepiej się sklei).
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem 2 szczypt soli. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodą i gotujemy ok 3 min (jeśli nie jesteśmy pewni, to wystarczy wyjąć jednego i spróbować). Ugotowane pierogi przekładamy na talerz. Polewamy bitą śmietaną, dekorujemy jagodami i listkami mięty.
Smacznego :)