Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 5351

Dodano:

Odsłon: 3380

Sezon na jagody w pełni, a oto mój przepis na pierogi :)

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1/5 szklanki oleju
  • 40 dag jagód
  • 1 łyżka cukru
  • 30 dag cukru waniliowego
  • bita śmietana
  • sól
  • świeże listki mięty
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 2 szczypty soli, mieszamy.
    Dolewamy olej i gorącą wodę (ja dodaję gorącą wodę z kranu, powinna być jak najbardziej gorąca, żeby zaparzyła mąkę ). Następnie zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie miało konsystencję plasteliny, kroimy je na 5 części, każdą z nich wkładamy z powrotem do miski (pomiędzy nimi zostawiamy odstęp, żeby się ze sobą nie skleiły). Miskę przykrywamy papierowym ręcznikiem. Zostawiamy na czas robienia farszu, żeby odpoczęło.

  2. Jagody myjemy i odcedzamy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko starannie mieszamy.

  3. Na stolnicy lekko podsypanej mąką wałkujemy po kawałku ciasta (powinno być jak najcieńsze, ok 2 mm). Za pomocą dużego kieliszka wycinamy kółeczka. Na każde kółeczko nakładamy po małej, płaskiej łyżeczce jagód, sklejamy za pomocą palców (dwukrotnie) a następnie przy pomocy widelca robimy wzorek (dzięki czemu ciasto jeszcze lepiej się sklei).

  4. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem 2 szczypt soli. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodą i gotujemy ok 3 min (jeśli nie jesteśmy pewni, to wystarczy wyjąć jednego i spróbować).

    Ugotowane pierogi przekładamy na talerz. Polewamy bitą śmietaną, dekorujemy jagodami i listkami mięty.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń