Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z jagodami dla niejadka

Pierogi z jagodami dla niejadka

Autor:

Przepisów i artykułów: 404 Ocena: 4950

Dodano:

Odsłon: 189

Pierogi o innym kształcie z jagodami. Przysmak nie tylko dzieci.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1/2 kg. mąki -1/2 masła(125 g) miękkiego
  • -1 szklanka letniej wody -1 żółtka -1 jajko -szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • -1 i 1/2 szklanki jagód -cukier
  • PODAWAĆ: -owoce -śmietana
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto zagnieść,podzielić na trzy części.

  2. Dwie części, przykryć ściereczką.
    Jedną rozdzielić na dwie części.Jedną rozwałkować ciut większą, niż mamy tackę do pierogów.Tackę oprószyć mąką i ułożyć ciasto. Lekko wgnieść ciasto w zagłębienia, w które wsypać po szczypcie cukru. Włożyć tam po łyżeczce umytych i suchych jagód.

  3. Drugie ciasto, rozwałkować i przykryć jagody.
    Ostrożnie powałkować.

  4. Tackę obrócić, żeby wysypać zlepione pierogi.

  5. Ułożyć pierożki na oprószonej mąką blaszce, albo tacce.

  6. Wrzucać partiami na kipiącą wodę. Przemieszać, jak wypłyną zmniejszyć ogień i gotować z 3 min. Z resztą ciasta tak samo postąpić .Podawać z owocami, albo śmietanką czy jakimś sokiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń