Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kiszoną kapustą

Pierogi z kiszoną kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3912

Dodano:

Odsłon: 5711

Pierogi nie tylko na kolację Wigilijną.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1/2 kg. mąki -1/2 masła(125 g) miękkie -1 szklanka letniej wody
  • -1 żółtko -1 jajko -1/2 łyżeczki soli
  • FARSZ:
  • -1,5 kg. kiszonej kapusty -4 średnie cebule -pieprz
  • DO POLANIA: -usmażona cebulka
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę ugotować do miękkości. Odcisnąć, przepuścić przez maszynkę do mięsa z sitkiem o dużych otworach. Jeszcze można odcisnąć. Dodać usmażoną cebulę, popieprzyć i wymieszać.(Ja zrobiłam 50 kulek)

  2. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na części,przykryć ściereczką.Brać porcjami i wałkować.Wykrawać większe kółka. Kłaść na praskę do pierogów,nakładać farsz i zlepiać pierogi.Gotować w kipiącej wodzie, od czasu do czasu mieszając. Po wypłynięciu odkryć pokrywkę.Gotować ok.7-8 min. Przed wyjęciem, polać szklanką zimnej wody. Wyjmować durszlakiem, na talerz albo tackę do ostygnięcia.(potem można zamrozić).

  3. Podawać polane usmażoną cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń