Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie próbowałyście tego właśnie ciasta na pierogi- to serdecznie polecam. Jest mięciutkie, elastyczne, z łatwością się klei. To dodatek masła sprawia, że jest własnie takie.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Do miski przesiać mąkę. Zrobić w niej dołek, dodać sól. W póitrowym garnuszku rozmieszać masło z wrzącą wodą. Wlać do mąki i energicznie mieszać drewanianą łyżką by się nie poparzyć. Po lekkim przestygnięciu, przełożyć ciasto na blat i dokładnie wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny by ciasto "odpoczęło". Po tym czasie cienko wałkować i wykrawać foremką kółka.
Ugotowane mięso obrać z kości i skóry. Zmielić razem zcebulką i tartą bułką lub bułką namoczoną wcześniej w mleku i dobrze odciśniętą. Dodać całe jajko, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać i nadziewać pierogi. Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu. Podawaź z cebulką lub zrumienionym boczkiem.