Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Autor: wiola1100

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 4161

Dodano: 04.02.2010

Odsłon: 15492

pyszniutkie domowe pierożki

Składniki

  • mąka, 4 szklanki
  • jajka, 2 sztuki
  • ciepła woda, ok.szklanki
  • masło albo margaryna, 2 łyżki
  • mięso gotowane np.wołowe,cielęce,drobiowe, ok. pół kilograma
  • cebula, 1 duża
  • czosnek, 2 ząbki
  • pieczarki, 25 dag
  • sól,pieprz,papryka ostra, do smaku
  • olej, do smażenia
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować farsz:mięso zmielić w maszynce ,pieczarki i cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na patelni do miękkości pieczrek (nie rumienić),dodać podsmażone pieczarki z cebulką do mięsa i przyprawić solą,pieprzem i papryką ,dodać rozgnieciony czosnek.Z mąki,jajek,wody ,masła i szczypty soli zagnieść ciasto .podzielić na dwie części, jedną rozwałkować a drugą przykryć ściereczką żeby nie wysychało.Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka szklanką,na środek położyć farsz i uformować pierogi.Na gotująca i osoloną wodę wrzucać pierogi, po ugotowaniu okrasić smażoną cebulką. Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiola1100 04 lutego 2010 przepraszam za błąd z tym mięsem ,oczywiście ma być pół kilo gotowanego. już poprawiam

26 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 04 lutego 2010 wydaje mi się,że 1.2kg surowego ,a po ugotowaniu odpowiednio będzie mniej ot i cała filozofia-przepis bardzo atrakcyjny.Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzikcho 04 lutego 2010 ile tego mięsa gotowanego ? bo z 12 kg to mi się cały Gdańsk na obiad zleci ;))))))) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń