Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z truskawkami-mięciutkie, rewelacyjne ciasto parzone :)

Pierogi z truskawkami-mięciutkie, rewelacyjne ciasto parzone :)

Autor: smaki-katriny

Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 4350

Dodano: 23.05.2018

Odsłon: 2407

Sezon truskawkowy w pełni, dlatego dziś przychodzę do Was z przepisem z truskawkami w roli głównej. Przepis należy do tych podstawowych, łatwych i uwielbianych przez wszystkich :) Mowa o pierogach. Bardzo Wam polecam ten przepis, ponieważ ciasto jest rewelacyjne, bardzo mięciutkie, bardzo przyjemnie się z nim pracuje, nic się nie klei i nie rozrywa. Pierogi wychodzą pyszne i miękkie.

Składniki

  • CIASTO
  • 2,5 szkl mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 250ml wrzącej wody
  • DODATKOWO
  • 200g truskawek
  • pół łyżki cukru
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski dajemy mąkę oraz sól, następnie wlewamy wodę i mieszamy łyżką, a potem delikatnie rękami (uważamy by się nie poparzyć)


  2. Zagniatamy ciasto, zagniatamy je chwilę-do momentu aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto zawijamy w ściereczkę i odkładamy na 15 minut,

  3. Następnie wałkujemy (można trochę podsypać blat mąką)
    wycinamy koła i lepimy pierogi-do środka każdego dajemy całą lub pół truskawki (truskawki wcześniej posypujemy cukrem)

  4. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy na małym ogniu do wypłynięcia.

    I gotowe :)Możemy je polać śmietaną z truskawkami :)
    bardzo Wam polecam szczególnie ten przepis na ciasto-jest rewelacyjny i najlepszy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń