Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z wędzoną słoniną - po góralsku

Pierogi z wędzoną słoniną - po góralsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 6578

Dodano:

Odsłon: 9266

Są zabójczo pyszne :) Delikatne ciasto nadziewane białym serem, bryndzą, cebulką i wędzoną słoniną! Smak dzieciństwa :)

Składniki

  • 5 średnich ziemniaków
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 30 dag wędzonej słoniny
  • 2 małe cebule
  • kostka bryndzy
  • olej
  • oliwa
  • 1/5 kg mąki tortowej
  • 1/2 szklanki gorącej wody (z kranu)
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. FARSZ

    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i robimy puere, następnie odstawiamy do ostudzenia.

    Słoninę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na patelni do momentu, aż słonina puści tłuszcz i zaczną robić się skwarki. Wtedy dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę cebulę i smażymy do momentu, aż cebula się zezłoci.

  2. Część słoniny z cebulką przekładamy do ziemniaków. Dodajemy również rozgnieciony widelcem biały ser i bryndzę. Farsz starannie mieszamy, na koniec doprawiamy pieprzem do smaku (nie używamy soli, bo bryndza i słonina są słone).

  3. CIASTO:

    Do miski wsypujemy 1/5 kg mąki, dodajemy szczyptę soli oraz 4 łyżki oleju i 4 łyżki oliwy. Wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy gorącą wodą. Ciasto dzielimy nożem na 4 części i wkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Odstawiamy na ok. 10 min, żeby było bardziej plastyczne.

  4. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy po 1 kawałku ciasta. Za pomocą dużego kieliszka wykrawamy kółka. W środek kółek wkładamy farsz (ok. pół łyżeczki) i zaklejamy boki (dwukrotnie - tam i z powrotem). Następnie dociskamy boki widelcem, żeby bardziej dokładnie się skleiło - przy okazji otrzymamy ładny wzorek.

  5. Pierogi wrzucamy partiami na wrzącą, osoloną wodę. Po tym, jak wypłyną, czekamy ok 1 min. i wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Pierogi polewamy słoniną z cebulką.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 grudnia 2017 My jeszcze takie chwilę podsmażamy i wtedy się już rozpływamy razem z pierogami ;) Odpowiedzi: 2 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń