Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś indycza z piekarnika

Pierś indycza z piekarnika

Autor: purchawencjos

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1524

Dodano: 18.03.2010

Odsłon: 9128

Podzielne szybkie i zarazem wystawne.

Składniki

  • Pierś indycza, 1 1/2 kg
  • marchewki, 4
  • cebule, 3
  • delikat do mięs, do smaku
  • czosnek, 4 ząbki
  • pieprz, sól, do smaku
  • listki laurowe, 3
  • tymianek, oregano, po 1 łyżeczce
  • musztarda grbuziarnista, 4 łyżki
  • oliwa z oliwek, 1/3 szklanki
  • masło, 5 cienkich plastrów
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy Delikatem do mięs, czosnkiem, pieprzem, Listkami laurowymi. Marynata: Tymianek, oregano, trochę soli, musztardę i oliwę łączymy w gładką masę. Marchewki obrać przekroić na pół. Cebulę obrać pokroić na ćwiartki. Do rękawa Wlewamy pól zawartości marynaty, wkładamy natartą pierś indyczą i zalewamy ja drugą połową marynaty. Następnie wrzucamy pokrojone na pół marchewki i ćwiartki cebuli . Polecam wetrzeć marynatę rękoma w sztukę mięsa. Zamykamy rękaw. Odkładamy do lodówki na jak najdłużej. Ja robię to dzień przed pieczeniem. Mięso pieczemy 2 godziny. Jednak po godzinie pieczenia rękaw całkiem rozciąć. Mięso polać obficie powstałym tłuszczem, i piec kolejną godzinę. Podczas pieczenia podlejcie mięso tłuszczem kilka razy. Uwaga jeśli mięso waży więcej niż półtorej kilograma należy piec je dłużej niż 2 godziny. Ja podałam plastry mięsa z sosem pieczeniowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

katarina9944 18 marca 2010 Droga CZARNAMASO80 to upiecz taką drożdżówkę, wklej zdjęcie to pogadamy

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń