Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś kurczaka w miodowej glazurze

Pierś kurczaka w miodowej glazurze

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6656

Dodano: 25.01.2013

Odsłon: 8227

Miód, sos sojowy, imbir to główne składniki glazury. Warto odmienić obiad z piersi kurczaka.

Składniki

  • cała pierś z kurczaka
  • mąka do obtoczenia
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • Glazura
  • 1/3 szkl.sosu sojowego
  • 1/3 szkl.miodu płynnego
  • 2 łyżki wytrawnego winna
  • 1/3 łyżeczki startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sezamu
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w mące.Olej rozgrzać na patelni, włożyć kawałki kurczaka i podsmażyć na złoty kolor.

  2. W garnku podgrzać sos sojowy,miód, imbir,wino i zmiażdżony czosnek.Usmażone kawałki kurczaka przełożyć do glazury, tak aby całe mięso było w niej zanurzone.Pozostawić na 15 minut.

  3. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do160st.C i piec ok.30 minut.Podczas pieczenia można od czasu do czasu przemieszać mięso.

  4. Ja podałam z ryżem ugotowanym z dodatkiem ostrej papryki i surówką z pekińskiej kapusty.Potrawę też można doprawić na ostro.SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozena58 24 marca 2014 przepis brzmi bardzo zachęcająco,zabieram do wypróbowania,pozdrawiam serdecznie Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 06 lutego 2013 Zgadza się, potrawa jest smaczna, a kurczak rozpływa się w ustach. Dzięki dziewczyny za opinię i życzę smacznego.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 25 stycznia 2013 muszę wypróbować, gratuluję pomysłu no i oczywiście 5:))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 25 stycznia 2013 no boski pomysł normalnie, stawiam 5 i ugotuję w najbliższym czasie :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń