Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś kurczaka z salsą

Pierś kurczaka z salsą

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 8

Sprawdzony przepis na "Pierś kurczaka z salsą"

Składniki

  • 4 piersi kurczaka
  • 3 chili
  • po 50 ml oleju i soku z limonki
  • 3 gałązki kolendry
  • pieprz
  • 50 dag pomidorów
  • oliwa
  • 2 dymki
  • sól
  • 125 ml białego octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • imbir
  • czosnek
  • 2 awokado
  • kolorowy pieprz
  • kumin
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz. Oprósz solą oraz pieprzem. Wymieszaj w misce olej z sokiem z limonki. Dodaj posiekaną kolendrę oraz jedną oczyszczoną z pestek i pokrojoną papryczkę chili. Do miski z marynatą włóż mięso. Odstaw na ok. 40 min.

  2. Pomidory umyj, natnij skórkę na krzyż. Przelej je na sicie wrzątkiem, a potem zimną wodą. Obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na większe kawałki. Oczyść z pestek i posiekaj pozostałe papryczki chili. Dymki umyj, poszatkuj.

  3. W rondlu rozgrzej ocet. Rozpuść w nim cukier i łyżeczkę soli. Zdejmij z ognia. Dodaj po łyżeczce startego imbiru i siekanego czosnku. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy. Przesmaż po łyżeczce tłuczonego kolorowego pieprzu i kuminu.

  4. Pomidory wymieszaj z dymką, chili, octem i aromatyczną oliwą. Odstaw do lodówki na godzinę. Dodaj obrane i pokrojone awokado. Piersi usmaż na patelni grillowej. Podaj z salsą.

  5. Czas ok. 40 min; porcja – 430 kcal, cena 6,10 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń