Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierś kurczaka z salsą"
Składniki
Mięso opłucz. Oprósz solą oraz pieprzem. Wymieszaj w misce olej z sokiem z limonki. Dodaj posiekaną kolendrę oraz jedną oczyszczoną z pestek i pokrojoną papryczkę chili. Do miski z marynatą włóż mięso. Odstaw na ok. 40 min.
Pomidory umyj, natnij skórkę na krzyż. Przelej je na sicie wrzątkiem, a potem zimną wodą. Obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na większe kawałki. Oczyść z pestek i posiekaj pozostałe papryczki chili. Dymki umyj, poszatkuj.
W rondlu rozgrzej ocet. Rozpuść w nim cukier i łyżeczkę soli. Zdejmij z ognia. Dodaj po łyżeczce startego imbiru i siekanego czosnku. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy. Przesmaż po łyżeczce tłuczonego kolorowego pieprzu i kuminu.
Pomidory wymieszaj z dymką, chili, octem i aromatyczną oliwą. Odstaw do lodówki na godzinę. Dodaj obrane i pokrojone awokado. Piersi usmaż na patelni grillowej. Podaj z salsą.
Czas ok. 40 min; porcja – 430 kcal, cena 6,10 zł.Źródło: Świat kobiety