Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś marynowana w kefirze z parowaru

Pierś marynowana w kefirze z parowaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 878

Dodano:

Odsłon: 7220

Bardzo lubię czasem dania gotowane na parze. Są dietetyczne i lekkostrawne. Idealne dla osób o delikatnych żołądkach, dla dzieci czy po prostu dla tych, którzy lubią zdrowo jeść. Większość osób nie lubi potraw gotowanych na parze, twierdząc, że są suche i bez smaku. Ta pierś obala ten mit. Jest mięsista, soczysta i bardzo aromatyczna.

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • kilka mrożonych marchewek mini
  • kilka mrożonych sztuk fasolki szparagowej żółtej
  • 2 cebule
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • Na marynatę do mięsa potrzebujemy:
  • Kefir
  • jarzynka bez soli
  • 1 duża cebula
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy mięso: kefir wylewamy do miski w której będą marynować się piersi. Cebulę kroimy w pół krążki, wrzucamy do kefiru wraz z dużą łyżką jarzynki. Marynatę dokładnie mieszamy i zanurzamy w niej piersi, tak aby były w niej zanurzone w całości. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

  2. Po tym czasie wyciągamy miskę z lodówki na godzinę przed włożeniem do parowaru, aby mięso nabrało temperatury pokojowej. W tym czasie szorujemy dokładnie ziemniaki. Jeżeli są małe parujemy w całości, większe dzielimy na pół lub ćwiartki.

    Na samym dole parowaru układamy pierś wraz z cebulą z marynaty, poziom wyżej układamy ziemniaki, następnie mrożone warzywa. Ustawiamy parowar na 25 minut.

    W tym czasie kroimy dwie cebule w kosteczkę, podsmażamy na oleju. Kiedy się zrumieni dodajemy tymianek, zmniejszamy ogień i chwile dusimy, pod koniec delikatnie doprawiamy solą.

    W rondelku roztapiamy masło, dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy do połączenia smaków.

    Kiedy parowar daje znak, że danie gotowe, wykładamy na talerze ziemniaki, okraszamy przygotowaną cebulką z tymiankiem, warzywa mieszamy z sosem maślanym i układamy obok ziemniaków, do tego dodajemy pierś. Jako dodatek można przygotować moja ulubioną sałatę masłowa z ogórkiem, rzodkiewka i szczypiorkiem, polaną sosem musztardowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń