Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kaczki w miodowej marynacie

Pierś z kaczki w miodowej marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 910 Ocena: 22579

Dodano:

Odsłon: 11082

Kaczka jest niesamowita. Jej mięso ma smak głęboki, wyrazisty i niezwykle szlachetny. Bardzo lubię, gdy otula ją słodka nuta, a mięso po upieczeniu jest soczyste i delikatne. Dzisiaj zapraszam Was na pieczoną w marynacie miodowej pierś z kaczki, którą podałam z domową konfiturą wiśniową. Całość dania dopełnił duszony z cebulką szpinak oraz kasza orkiszowa.

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • MARYNATA:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz
  • DODATKI:
  • konfitura wiśniowa
  • duszony szpinak
  • kasza orkiszowa
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi kaczki myjemy i nacinamy skórę w romby, tak aby nie uszkodzić mięsa. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią piersi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  2. Po tym czasie smażymy kaczkę. Od strony skóry - przez około 4 - 5 minut do lekkiego zarumienienia, a następnie od strony mięsa przez około 2 - 3 minuty.

    * Na 20 minut przed smażeniem wyciągnijmy mięso z lodówki.

  3. Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), podlewamy marynatą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (z grzaniem góra - dół). Pieczemy około 10 - 12 minut. Przed pokrojeniem odczekajmy około 5 minut, aby mięso mogło odpocząć, a soki nie wypłynęły.

  4. Kaczkę podałam z domową konfiturą wiśniową.

    Świetna będzie także konfitura z żurawiny.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 29 maja Uwielbiam filety z kaczki <3 A takie połączenie jest idealne. Pysznie skarmelizuje się, a cały "sok" pozostanie w środku <3 Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń