Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe danie dla smakoszów kurczaka. Szybkie, proste i smaczne danie.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113242
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 650
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1141
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 739
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113242
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 650
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1141
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 739
Składniki
Kroimy pierś z kurczaka na kawałki, tak żeby było 12 kawałków kurczaka. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.
Następnie rozwijamy ciasta francuskie na blacie i każde kroimy na 6 kwadratów. Tak żeby z dwóch ciast powstało 12 kwadratów. Każdy z kwadratów nacinamy po bokach w paski o szerokości ok 2-3 cm.
Na tak przygotowane ciasto układamy kolejno ser żółty, szynkę wędzoną i kawałek kurczaka. "Zawijamy" ciasto przekładając paski ciasta jak warkocz. Ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Tak przygotowane ciasta układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut (w zależności od grubości kawałków kurczaka). Znakomicie smakuje z sosem czosnkowym i pomidorem. Życzę Smacznego :)