Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 5109

Doskonałe danie dla smakoszów kurczaka. Szybkie, proste i smaczne danie.

Składniki

  • 80 dag piersi z kurczaka
  • 2 ciasta francuskie
  • 12 plastrów sera żółtego
  • 12 plastrów szynki wędzonej
  • 1 jajko
  • Przyprawa do kurczaka
  • Pieprz
  • Sól
  • Tłuszcz do wysmarowania blachy
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kroimy pierś z kurczaka na kawałki, tak żeby było 12 kawałków kurczaka.
    Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.

  2. Następnie rozwijamy ciasta francuskie na blacie i każde kroimy na 6 kwadratów. Tak żeby z dwóch ciast powstało 12 kwadratów. Każdy z kwadratów nacinamy po bokach w paski o szerokości ok 2-3 cm.

  3. Na tak przygotowane ciasto układamy kolejno ser żółty, szynkę wędzoną i kawałek kurczaka. "Zawijamy" ciasto przekładając paski ciasta jak warkocz. Ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem.

  4. Tak przygotowane ciasta układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut (w zależności od grubości kawałków kurczaka).

    Znakomicie smakuje z sosem czosnkowym i pomidorem.

    Życzę Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń