Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczaka z szynką i papryką.

Pierś z kurczaka z szynką i papryką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 186

Dodano:

Odsłon: 6013

Wykwintne danie z ryżem, szynką, warzywami oraz krótko smażoną piersią z kurczaka.

Składniki

  • 1 duża cebula
  • olej
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g ryżu dlugoziarnistego
  • 1/2 l rosołu warzywnego
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • pieprz, sól
  • 15 dag szynki w plastrach
  • 4 filety z piersi kurczaka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w dość dużą kostkę, następnie zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać ryż i wymieszać. Całość lekko przyprawić solą i pieprzem, podlać rosołem i zagotować. Garnek przykryć i dusić warzywa z ryżem przez ok 15 min. na małym ogniu. W tym czasie oczyścić i umyć paprykę, pokroić ją w kostkę i po 10 min duszenia wrzucić do garnka. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę usuwając pestki z gniazdka szypułki. Szynkę również pokroić w drobną kostkę i razem z pomidorem dodać po 15 min. duszenia do garnka. Chwilkę jeszcze podgotować i odstawić. Mięso pokroić na drobne kawałki obtoczyć w mące (ew. przyprawach) i smażyć krótko na oleju( ok 10 min - aby było miękkie po nakłuciu). Po usmażeniu dodać do ryżu z warzywami i szynką i podawać na talerze. Smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń