Do góry

Dania główne Przepis na:

Piersi kurczaka w sosie z mango

Piersi kurczaka w sosie z mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 1293

Dodano:

Odsłon: 852

Kurczak inaczej - w słodko-ostrej marynacie z mango i wina. Świetny z ryżem jaśminowym i szczypiorkiem

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • MARYNATA
  • 1 mango
  • 2 łyżeczki sosu chilli
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 3 łyżki płynnego miodu (albo syropu z agawy lub ryżowego)
  • 2 posiekane albo rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana
  • ¼ szklanki białego wina
  • ¼ szklanki soku pomarańczowego
  • 4 łyżki oliwy
  • po ¼ łyżeczki soli i pieprzu
  • do podania: ryż jaśminowy, szczypiorek albo kolendra
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mango obrać i wypestkować – zmiksować na pure.
    Do miski dodać mango i pozostałe składniki marynaty – zblendować na gładką pastę.
    Piersi z kurczaka podzielić ( tak żeby mieć dwie oddzielne połówki z każdej piersi) – obtoczyć w marynacie i zostawić na minimum 4 godziny ( a najlepiej na noc).

  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia do zapiekania.
    Piec ok 30 minut, przewracając w czasie pieczenia, żeby się przypiekł z każdej strony.
    Po wyjęciu z piekarnika odstawić na minimum 10 minut przed pokrojeniem.
    Podawać z ryżem jaśminowym i szczypiorkiem, pokrojonego w plasterki i polanego sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń