Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantna golonka

Pikantna golonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 89

Dodano:

Odsłon: 18262

Danie proste w przygotowaniu

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Golonkę "wydepilować", oczyścić i umyć. Kupując golonkę poprosić o rozbicie na mniejsze części (lepiej się spiecze). Do naczynia wlewamy łyżkę oleju, połowę pokrojonej cebuli w półksiężyce i liść laurowy (żeby uzyskać lepszy efekt posypuję dno solą i papryką) i układamy golonki natarte solą, posypane papryką i nadziane czosnkiem. Przykrywamy resztą cebuli dodajemu liść laurowy i polewamy łyżką oleju. Naczynie zamykamy i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień całą zawartość pojemnika przekładamy na patelnię lub jeżeli macie małą patelnię do garnka. Gotować (ok.2 godz.) na małym ogniu minimalnie dodając wody (tylko jeżeli wyparuje). Jest smaczna, krucha i pikantna. Ważne jest, aby leżała w przyprawach co najmniej 12 godz.Polecam szczególnie dla panów (mojemu mężowi ta wersja najbardziej odpowiada). Przepis jest od mojej serdecznej koleżanki. SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rysiek46 19 marca 2010 Moje pytanie o gotowanie na ptelni było trochę przewrotne. Golonkę przyrządziłem wg przepisu i następnego dnia UPIEKŁEM na patelni. Naprawdę jest pyszna. Do tego obowiązkowo kapusta z grochem i czerwone, wytrawne wino. Może przyśnić się w nocy.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

12zeta 17 marca 2010 Rysiek - kupując golonke kroją mi ją w poprzek (wychodzą grube plastry). Na zdjęciu jest jedna golonka, ale na dużej patelni spokojnie wchodzą 2 golonki.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rysiek46 16 marca 2010 Z opisu wynika, że golonkę mam gotować na patelni (jeżeli mam wystarczająco dużą). Gotowałem golonkę ale w garnku z wodą a jak to zrobić na patelni?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 15 marca 2010 łaaa...ślina mi cieknie masakrycznie!!! uwielbiam golone! a Twoja jest boska! :D

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

12zeta 04 marca 2010 U mnie to przysmak męża i obowiązkowo piwko.

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 03 marca 2010 Dinozaury takie jak ja uwielbiają 6 razy w tygodniu wbić zęby w smakowite mięsko.

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 03 marca 2010 A ja jestem babeczką i golonkę uwielbiam. Apetycznie wygląda, aż grzech myśleć o takich pysznościach o tej godzinie :))

16 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń