Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oye hermosas mujeres y amigos! Moja wersja fasolowej zupy meksykańskiej. Idealna na okres jesienno-zimowy. Pokrzepi, wzmocni i nasyci. Salude!
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 119
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 122
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 98
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22684
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 119
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 122
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 98
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22684
Składniki
Zanim przystąpimy do naszego dzieła, najlepiej już teraz przygotować marchewkę. Pokroić w kostkę i gotować do miękkości ok. 10 minut. Pamiętajmy, że marchewkę możemy później gotować z pozostałymi składnikami! Wodę zostawić, wykorzystamy ją do zrobienia bulionu! Głęboki garnek zalewamy wodą (ok. 750ml). Dodajemy liść laurowy, parę ziarenek pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego, kminek i kmin rzymski. Gdy woda zrobi się ciepła możemy dodać kostkę rosołową bądź coś alternatywnego. Z dań chińskich został mi sos ostrygowy, dowiedziałem się, że świetnie zastępuje kostkę więc dodałem trzy łyżeczki i zrobiło robotę. Gotujemy na średnim ogniu.
-W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy drobno. Jeden ząbek czosnku miażdżymy bądź przepuszczamy przez miazgę, ważne tylko, żeby go zgnieść. Na rozgrzaną patelnię, dodajemy odrobinę tłuszczu i smażymy na małym ogniu cebulę. Parę minut, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia, na ok. 1 minutę, dodajemy czosnek. Wszystko razem mieszamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy do wywaru. Gotujemy wszystko razem.
-Do wywaru dodajemy kolejno: groszek konserwowy, suszone chili, marchewkę i na końcu fasolę. Całość właściwie bardziej dusimy, niż gotujemy - na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 10 minut. Poczekać, aż lekko wystygnie. Świetnie smakuje z ulubionym pieczywem. Albo lepiej - z tortillą!