Do góry

Zupy Przepis na:

Pikantna zupa fasolowa (po meksykańsku)

Pikantna zupa fasolowa (po meksykańsku)

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 464

Dodano:

Odsłon: 2323

Oye hermosas mujeres y amigos! Moja wersja fasolowej zupy meksykańskiej. Idealna na okres jesienno-zimowy. Pokrzepi, wzmocni i nasyci. Salude!

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zanim przystąpimy do naszego dzieła, najlepiej już teraz przygotować marchewkę. Pokroić w kostkę i gotować do miękkości ok. 10 minut. Pamiętajmy, że marchewkę możemy później gotować z pozostałymi składnikami! Wodę zostawić, wykorzystamy ją do zrobienia bulionu!

    Głęboki garnek zalewamy wodą (ok. 750ml). Dodajemy liść laurowy, parę ziarenek pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego, kminek i kmin rzymski. Gdy woda zrobi się ciepła możemy dodać kostkę rosołową bądź coś alternatywnego. Z dań chińskich został mi sos ostrygowy, dowiedziałem się, że świetnie zastępuje kostkę więc dodałem trzy łyżeczki i zrobiło robotę. Gotujemy na średnim ogniu.

  2. -W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy drobno. Jeden ząbek czosnku miażdżymy bądź przepuszczamy przez miazgę, ważne tylko, żeby go zgnieść. Na rozgrzaną patelnię, dodajemy odrobinę tłuszczu i smażymy na małym ogniu cebulę. Parę minut, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia, na ok. 1 minutę, dodajemy czosnek. Wszystko razem mieszamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy do wywaru. Gotujemy wszystko razem.

  3. -Do wywaru dodajemy kolejno: groszek konserwowy, suszone chili, marchewkę i na końcu fasolę. Całość właściwie bardziej dusimy, niż gotujemy - na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 10 minut.

    Poczekać, aż lekko wystygnie. Świetnie smakuje z ulubionym pieczywem. Albo lepiej - z tortillą!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń